Tento eshop používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie.

viac informácií
Súhlasím Podrobné nastavenia
Prijať zvolené cookies

Ekologická a etická forma udržateľnej módy v podobe vegánskej korkovej koži

Ako je korok ekologický?

Korok je prírodný materiál šetrný k životnému prostrediu. Úplne sa biodegraduje a možno ho ľahko recyklovať bez tvorby toxických zvyškov.

 

Je korok udržateľný?

Korok sa považuje za obnoviteľný alebo trvalo udržateľný materiál, pretože korkový dub sa nikdy kvôli výrobe nanerúbe a vo všeobecnosti sa dožije 100 až 300 rokov. Korok sa zbiera z kôry stromu, ktorá pomáha podporovať rast stromov a absorpciu CO2. V skutočnosti vyťažené korkové stromy absorbujú 3 až 5-krát viac CO2 ako nevyťažené stromy. Korkové duby len v Portugalsku pomáhajú kompenzovať 10 miliónov ton uhlíka ročne. Korkové stromy sú tiež významnými producentmi kyslíka.

 

Kde rastú korkové lesy a načo sú dobré – okrem produkcie korku?

• Korkové lesy (alebo „montados“ v portugalčine) patria medzi top oblasti biodiverzity v Stredomorí a Európe. Sú domovom 135 druhov rastlín a 42 druhov vtákov, z ktorých mnohé sú ohrozené alebo kriticky ohrozené.

• Korok je dôležitým zdrojom regionálnej vidieckej zamestnanosti. Lesy z korkového duba poskytujú prácu a zaručujú prežitie miestnych komunít. Odhaduje sa, že viac ako 100 000 ľudí v siedmich stredomorských krajinách produkujúcich korok priamo a nepriamo závisí od korkových ekonomík.

 

Je korok vhodný na výrobu módnych doplnkov?

 

mnohé vlastnosti korku z neho robia skvelú alternatívnu voľbu ako ekologicky šetrnej látky nielen pre vegánsku módu. 

• Ľahký, mäkký a odolný. Korok má dlhú životnosť, drží tvar a je priedušný.

• Jednoduché čistenie. 

• Prirodzene odolný voči vode.